Vali Aziz Yıldırım, Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması Paneli'ne Katıldı*

Vali Aziz Yıldırım, Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması Paneli'ne Katıldı*

Türkiye-Japonya Teknik İş Birliği Müzecilik Deneyimlerinin Paylaşılması Paneli ilimizde gerçekleştirildi.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’ndeki programa Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı, JICA Derneği Başkanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar, JICA Türkiye Ofisi Başkanı Daisuke Watanabe, İl Protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Programda bir konuşma yapan Vali Yıldırım, Türkiye-Japonya ilişkilerine değinerek, “Japonlarla olan münasebetlerimiz çok güçlü ve sıcak ilişkiler üzerine kuruludur. Aramızdaki mesafeler gönüllerimizde yok. Japonya sanki kapı komşumuz gibi” dedi.

İletişimin kültürlerarası etkileşimi de aynı hızla etkilediğini ifade eden Vali Yıldırım, “Köklü bir geçmişe sahip olan ve ülke olarak her zaman dostane ilişkiler içinde olduğumuz Japonya ile birbirini destekleyen çalışmalar yürütmüş, her daim karşılıklı kültürel sempati içinde olmuşuzdur.” dedi.

“Karadeniz Teknik Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilmekte olan, Japonya ile ülkemizin kültürel ve teknik iş birliğini ele alan bu anlamlı panelde sizlerle bir arada olmaktan özellikle şehrimiz adına mutluluk duymaktayım” diyen Vali Yıldırım sözlerini şöyle tamamladı: “Zengin bir kültürel mirasa sahip olan Anadolu toprakları sanat tarihi açısından bir açık hava müzesi hüviyetindedir.

Geleceği inşa etme ve ortak kültürel kimlikle toplum bilincini perçinlemek üzere, geçmişin aydınlatılması ve sonraki nesillere aktarılması bakımından müzeciliğin önemi aşikârdır. Bu itibarla, disiplinlerin birlikte çalışması ve birbirine katkı sunmaları bir gerekliliktir. Kültürler arası iletişim bağlamında müzecilik ve arkeoloji alanında çalışmış Türk ve Japon kültürü uzmanlarının fikir alışverişlerinin burada paylaşılması her iki ülke açısından da çok verimli olacaktır.

Bu panelin Trabzon’da yapılıyor olması da ayrıca önemlidir. Şehrimiz köklü bir tarihe sahip, geçmişten aldığı güçle geleceğine yön veren bir şehirdir. Özellikle müzecilik ve arkeoloji alanında yapılacak çalışmalar hem şehrimizin bu anlamda hangi konumda olduğunu bizlere gösterecek hem de geleceğe dair yapabileceğimiz bu türden çalışmalarda bizlere ışık tutacaktır.

Bu bağlamda Karadeniz Teknik Üniversitemize ve yine üniversitemizin arkeoloji bölümüne, alanında uzman Japon araştırmacılarımıza bu kıymetli çalışmada bir araya geldikleri için teşekkür ediyor, panel verilerinin şehrimize ve her iki ülkemize de hayırlı olmasını diliyorum.”

Program daha sonra panelistlerin sunumlarıyla devam etti.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER