İl Müdürü Kaplan ''Zararlı ile mücadeleye devam edeceğiz''

İl Müdürü Kaplan ''Zararlı ile mücadeleye devam edeceğiz''

Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, “Kullanılacak bitki koruma ürünleri, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüzce yetkilendirilmiş satış bayilerinden temin edilmeli ve ‘Bitki Koruma Ürünleri Uygulama Belgesi’ne sahip kişiler tarafından uygulanmalıdır.” dedi.

Kaplan ayrıca, insan ve hayvan sağlığı bakımından ilaçlamadan sonra ürün etiketindeki talimatlara uyulması, belirlenen süre boyunca hayvan otlatılmaması ve meyve tüketilmemesi gerektiğini söyledi. Fındık üreticilerinin konu hakkında detaylı bilgi için İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurabileceği belirtildi.

Trabzon'da fındık üreticileri için fındık kurdu zararlısına karşı mücadele zamanı yaklaştı. Fındık kurdu, beslenme ve yumurta bırakma yoluyla meyvede erken dönemde “sarı karamuk”, geç dönemde ise “kara karamuk” ve “delik fındık” oluşumuna neden olarak ürün kaybına yol açıyor. Yapılan gözlemlere göre, bir çift fındık kurdu dekarda yaklaşık 200 adet fındığa zarar vererek, 0,5 kilogramlık ürün kaybına neden olabiliyor.

İlaçlama öncesinde zararlı yoğunluğunun belirlenmesi amacıyla darbe metodunun uygulanması öneriliyor. Bu yöntemde fındık ocaklarının altına 3x3,5 metre ebadında çarşaf serilerek yapılan sallama sonrası çarşafa düşen böcekler sayılıyor. Rastgele seçilen 10 ocaktan ikisinden fazla ergin böcek düşmesi durumunda ilaçlamaya geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Ayrıca, fındık yeşil kokarcası ve kahverengi kokarcanın görüldüğü bahçelerde, fındık kurduna karşı yapılacak ilaçlı mücadelenin her üç zararlıya da etkili ve yine fındığa tavsiye edilen bitki koruma ürünleriyle yapılması gerektiği kaydedildi. Tavsiye edilmeyen ilaçların kullanılmaması, ilaçlara kimyasal madde karıştırılmaması ve ilaçlamanın tek seferde yapılması gerektiği vurgulandı.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER