Mustafa Hikmet Eyüpoğlu, bölgede yayılım gösteren kahverengi kokarca ile mücadelenin devam etmesi gerektiğini belirterek, “Asılan feromon tuzaklar haftada bir kontrol edilmeli, tuzaklarda biriken kokarcalar imha edilmelidir. Fındık bahçeleri kontrol edilmeli ve araziler, Tarım Bakanlığı onaylı ruhsatlı kimyasal ilaçlarla ilaçlanmalıdır” dedi.
İlaç seçimi yapılırken kahverengi kokarca, fındık kurdu, dalkıran ve dal delen zararlılarına etkili olan Ampligo 150 ZC (etken maddesi: 100 g/l Chlorantraniliprole + 50 g/l Lambda-cyhalothrin) ve Relaxia (etken maddeler: 218 g Acetamiprid ve 37 g Emamectin benzoate) gibi ilaçların kullanılabileceğini ifade etti.
İlk ilaçlamadan 14-15 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılması gerektiğini belirten Eyüpoğlu, bu uygulamayla birlikte N, P, K içeren makro elementler ve bor, çinko, demir, bakır, mangan gibi iz elementler içeren yaprak gübreleri ile külleme hastalığına karşı ruhsatlı ilaçların karıştırılarak uygulanabileceğini söyledi.
Ayrıca fındık bahçelerinde yabancı ot mücadelesinin de yapılması gerektiğini hatırlattı.
Detaylı bilgi almak isteyen üreticilerin Akçaabat Ziraat Odası ve Akçaabat İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne başvurabilecekleri bildirildi.