Başkan Aksu Yasa ve Kanunlara Herkes Uymak Zorundadır.

Başkan Aksu Yasa ve Kanunlara Herkes Uymak Zorundadır.

Trabzon Otelciler birliği başkanı Mustafa Aksu
 

Trabzon un geçim kaynağında büyük bir bölümünü oluşturan turizm sektörü büyük tehlike içersindedir..Yaklaşık 9 yıldır büyük bir trend yakalayan trabzon turizm i maalesef denetimsizlikler yüzünden tehlike altında .Yaklaşık 3 yıldır yaptığımız araştırmalar sonucu her yıl milyon dolarlık kayıt dışı para çığ gibi büyümektedir.

  Yaptığımız araştırmalar sonucu turizm bakanlığının resmi sitesinde yayınlanan değerlere göre trabzon şehrinde resmi ruhsatlı tesis sayısı 282 ;yaptığımız araştırmalarda tek tek tüm adresleri sorgulanarak yapıldığında trabzon da yaklaşık 680 tane kayıtsız otel ,dairelerle birlikte 2840 konaklama tesisi bulunmaktadır.

     Sadece bu yıl yaklaşık 500 milyon dolarlık bir miktar kayıt dışı para dönmektedir. Bu sorun sadece maddi zarar değil şehrimizin tanıtımında gelen misafirlerin memnuniyetlerinide etkilemektedir.Biz resmi oteller gelen misafiri memnun etmek için oldukça fazla çalışanı iş alanı açmaktayız.Kayıt dışı otellerin sayısı bizim nerdeyse 3 katımız olmasına rağmen çalışan sayıları bizim yarımız kadardır. Bu sayı değerleri gelen misafirlerin neden memnun kalmadıklarının belirtisidir.Turizm il müdürlüğünün açıkladığı verilen doğrultusunda trabzona gelen yabancı turist sayısı 745 bin kişidir. Resmi otellerin yatak kapasitesi kesinlikle bu sayıyı konaklatacak kadar olduğu belllidir. Turizm sezonunu 1.5 aya sıkıştırılması bu sorunu ortaya çıkartmaktadır.

 Son 5 yılda gelen misafir sayısında yükselme varken verilen vergi veya turizm payında o derece düşüşde olması zaten tüm söylediklerimizi doğrulamaktadır.

Biz oteller birliği olarak tüm hukuksal girişimlerimizi yaptık .Avukatımızla birlikte 01.01.2024 tarihinde yürülüğe giren yasa doğrultusunda tüm elimizdeki bilgileri gerekli resmi kurumlara verdik. Şuan trabzon un tüm ilçeleri dahil kayıt dışı tesislerin adresleri ile birlikte dilekçelerimiz kurumlara resmi olarak iletilmiştir.

Bizler devletimizin çıkardığı kanunun uygulanması için tüm girişimlerimizi yaparak şehrin hem maddi hemde manevi zararını yok etmek istemekteyiz 

  Eğer bu süreç böyle devam ederse trabzon un turizmi bitme noktasina gelecektir.Biz yıllardır hizmet eden devletin tüm kanunlarına uygun bir şekilde ticaret yapan işletmeler devletimizin çıkardığı kanunun şehrimizde uygulanmamasından oldukça rahatsızlık duymaktayız.

    Trabzon da turizm sektörünün karşı karşıya olduğu bu sorunlar ,hem yerel ekonomiye hem de bölgenin kültürel imajına zarar vermektedir.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER