Karadeniz'de üreticinin gözü taban fiyatında

Karadeniz'de üreticinin gözü taban fiyatında

Yeni Parti İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, Karadeniz'de fındık hasadının başlamasına kısa süre kala taban fiyatın hâlâ açıklanmamasına tepki gösterdi. Üreticinin belirsizlik içinde sezona girdiğini belirten Enginyurt, fındık için açıklanacak taban fiyatın en az 350 TL olması gerektiğini savundu.

Ordu, Giresun ve Trabzon'da hasat hazırlıkları sürerken gözler Tarım ve Orman Bakanlığı ile Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) açıklayacağı taban fiyata çevrildi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Cemal Enginyurt, fiyatın hasat başlamadan önce ilan edilmesi gerektiğini ifade etti.

Taban fiyatın açıklanmamasının üreticiyi zor durumda bıraktığını söyleyen Enginyurt, çiftçinin hasat sürecine ilişkin maliyet hesabı yapamadığını belirtti.

Hasat döneminde işçi ücretleri, ulaşım, yemek ve diğer giderlerin önceden planlanması gerektiğine dikkat çeken Enginyurt,  fiyat belirsizliğinin üreticinin  ekonomik kararlarını olumsuz etkilediğini ifade etti.

Üretim maliyetlerindeki artışa işaret eden Enginyurt, açıklanacak taban fiyatın en az 350 TL olması gerektiğini dile getirdi. Mevcut ekonomik şartlarda üreticinin emeğinin karşılığını alabilmesi için fiyatın bu seviyenin altında olmaması gerektiğini savunan Enginyurt, devletin üreticiyi koruyacak politikalar uygulaması gerektiğini söyledi.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER