Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ürdün’ün ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye-Suriye-Ürdün Bakanlar Toplantısı’nda, üç ülke arasında kapsamlı bir ulaştırma işbirliği mutabakatı imzalandığını duyurdu.
Bakan Uraloğlu, toplantıda yaptığı açıklamada, mutabakatın karayolu, demiryolu, denizyolu, havayolu ve multimodal taşımacılık dâhil tüm ulaştırma modlarında altyapı geliştirme, teknik standart uyumu, dijitalleşme, kapasite artırımı ve özel sektör katılımı gibi alanları kapsadığını belirtti.
Uraloğlu, Türkiye-Suriye-Ürdün eksenindeki kuzey-güney hattının tam kapasiteyle işler hale gelmesinin, üç ülkenin ihracat potansiyelini katlayacak bir güç çarpanı olduğunu vurguladı. Siyasi ve ekonomik istikrar ile düzgün işleyen lojistik altyapının birbirine bağımlı olduğunu ifade eden Uraloğlu, “Bölgemizi bir refah havzası haline getirme niyetindeyiz” dedi.
Sınır kapılarında fiziki ve idari süreçlerin senkronizasyonuna dikkat çeken Uraloğlu, karayolu taşımacılığındaki engellerin kaldırılacağını ve sürücü vizeleriyle taşımacılara kolaylık sağlanacağını açıkladı. Ayrıca, geçiş ücretleri ve vergilerin asgari düzeye indirilmesi veya ortak tarifelerin oluşturulmasının önemine değindi.
Bakan Uraloğlu, demiryolu ağlarının ekonomik, tarihi ve kültürel bağları güçlendirdiğini belirterek, Hicaz Demiryolu mirasının modernize edilerek yeniden ayağa kaldırılmasının anlamlı olacağını söyledi. Yeni demiryolu hatlarıyla ticaret hacminin artırılacağını ve karayolu üzerindeki yükün hafifleyeceğini ifade etti.
Uraloğlu, deniz taşımacılığının karayolu ve demiryolu hatlarının dünya ile bağlantısını sağlayan kritik bir rol oynadığını vurguladı. Akabe Limanı’nın kuzeyden gelen yükleri Kızıldeniz ve ötesine taşıyacak bir “deniz-kara köprüsü” görevi göreceğini belirtti ve limanların lojistik merkezler olarak birbirini tamamlamasının önemine değindi.