TTSO Meclis Üyesi Pulat, plastik, alüminyum ve PVC sektörünün sorunlarını dile getirdi

Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) plastik, alüminyum ve PVC imalatı grubundan firmalarının yer aldığı 9’uncu Meslek Komitesinden Meclis Üyesi Noğman Pulat, sektördeki firmaların talep ve çözüm önerilerini dile getirdi.

TTSO Meclis Üyesi Pulat, plastik, alüminyum ve PVC sektörünün sorunlarını dile getirdi

“KAYIT DIŞI ÇALIŞANLAR VE ELEMAN EKSİKLİĞİ EN BÜYÜK SORUNLARDAN” 

TTSO Meclis Üyesi Noğman Pulat, aslında birçok sektörde işverenlerin ortak sorunlarını kendi sektörlerinde de yaşadıklarını vurgulayarak, şunları söyledi:

“Yetişmiş eleman ve yetiştirilecek eleman bulunamıyor. Yani usta da yok, çırak da yok. İşe alınan kişilerin kısa süreli çalışması büyük sorun yaratıyor. Bir genci işe alıyorsunuz, telefonunun modelini yükselteceği geliri elde ettiğinde işi bırakıyor. Özellikle alüminyum ve plastik doğrama sektöründe işi öğrenenin hiçbir belge ve ehliyete gerek olmaksızın dükkân dahi açmadan bu işleri kendi adına yapabiliyor olması sektörün en büyük sorunlarından biri. Her sektörün en büyük sıkıntısı olan ve kalitesizliğin nedeni olan kayıt dışı bizim sektörümüzün de büyük sorunudur.

Devletimiz tarafından yapılan denetimler kayıtsız işletmelere değil ne yazık ki kayıtlı işletmelere yapılmaktadır. Günümüzün bir başka sorunu da işletme maliyetlerinin yüksek olması ve bu maliyetleri sadece kayıtlı işletmelerin karşılıyor olmasıdır. Hepimiz finansman maliyetlerinin sürdürülebilir olmadığının farkındayız. Ayrıca meslek komitemizden iletilen eğitimle ilgili bir öneri var;

meslek liselerinde ve üniversite bölümlerinde ekstrüder eğitimi verilirse mezun olanın iş bulma sorunu olmayacağı anlaşılmıştır.”

 

“MAKİNE ALIMLARINA DESTEK VERİLMELİDİR” 

Pulat, elektrik kayıp kaçak bedelinin yüksek olması ve AKSA’ya verilen trafo temin hatlarının yetersiz oluşunun da sanayiciye yük bindirdiğini vurgulayarak, “Bir sanayici yüksek KV enerjiye ihtiyaç duyduğunda trafo yatırımlarını dahi AKSA değil firma sahibi yapıyor. AKSA, yapmadığı trafo için teminat mektubu istiyor. Yatırımcılara makine alımlarında sadece KDV muafiyeti uygulanıyor. Yatırımcı, girişimci ve sanayici ülkenin en büyük katma değer üreticisidir. Üretime destek olunması amacıyla makine alımlarına destek ve teşvikler yeniden verilmelidir” dedi.

 Noğman Pulat, Trabzon’un nakliye maliyetlerinin yüksek olduğunu da vurgulayarak, “Çeşitli illerden bölgemize gelen mamul, yarı mamul ham madde nakliyelerinde TIR’ların Samsun'a kadar boş döneceği düşünülerek nakliye firmaları yüksek maliyetli taşımacılık hizmeti vermektedir. Bu sorun bölgemizde üretimin az oluşundan ve dönüş yükünün olmayışından kaynaklanmaktadır. Bunu sadece üreterek aşabiliriz” ifadesini kullandı. Pulat, şirket genel kurullarının eskiden olduğu gibi 3 yılda bir yapılmasının da sektörlerden gelen talep olduğunu vurguladı.

 

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER