Prof.Dr Özlü elektronik sigaya dikkat çekti

Prof.Dr Özlü elektronik sigaya dikkat çekti

Elektronik sigara kullanımı, özellikle gençler arasında her geçen gün artarken, uzmanlar bu ürünlerin göründüğü kadar masum olmadığına dikkat çekiyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, elektronik sigaraların, sigarayı bırakmak için bir araç değil, tam tersine sigara kullanımını tetikleyen bir “atlama taşı” olduğunu vurguladı. Özlü, bu ürünlerin nikotin bağımlılığını artırdığını, gerçek yaşam verilerinin de elektronik sigara içen bireylerin sigaraya başlama oranlarının çok daha yüksek olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

Prof. Dr. Özlü, bazı bilimsel çalışmaların elektronik sigaranın, tıbbi destek ve davranışsal terapi ile birlikte kullanıldığında kısa vadede sigarayı bırakmaya yardımcı olabileceğini kabul etti. Ancak bu çalışmaların kontrollü ortamlarda ve destekleyici tedavilerle yürütüldüğüne dikkat çeken Özlü, gerçek yaşam koşullarında elektronik sigara kullanan bireylerin çoğunun sigaraya başladığını söyledi.

“İnsanlar elektronik sigarayı sigarayı bırakmak için değil, hayatlarının bir parçası gibi kullanıyor. Bu da olumsuz sonuçlar doğuruyor” dedi.

Elektronik sigaraların içerdiği nikotinin gençlerde bağımlılığı tetiklediğini vurgulayan Özlü, 18 yaş altı bireylerin sigaraya erişiminin zor olması nedeniyle elektronik sigaraya yöneldiğini, birkaç yıl içinde ise sigaraya geçiş yaptıklarını ifade etti.

“Elektronik sigara içenler, zamanla daha çok sigara kullanıyor. Araştırmalar bu geçişi açıkça ortaya koyuyor. Bu ürünler, sigaraya başlama sürecini hızlandırıyor” dedi.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER