''Kurban Alırken Kurban Olmayın''

''Kurban Alırken Kurban Olmayın''

Trabzon Veteriner Hekimler Odası Başkanı Erol Sayın, kurbanlık hayvan seçiminden kesimi ve tüketimine kadar olan süreçte dikkat edilmesi gereken noktaları tek tek anlattı. Kurban kesecek vatandaşlara uyarılarda bulunan Erol Sayın, kaçak hayvan girişi olmayan ve sağlıklı koşullar oluşturulan kurban pazarlarından alışveriş yapılmasının önemine işaret etti.

“Bayramda en önemli mesele sağlıklı hayvan alabilmektir. Sağlıklı hayvanımızı alıp kurban ettikten sonra yine sağlıklı bir şekilde etimizi tüketmemizi gerekiyor. Dolayısıyla bu kurban bayramında her ne kadar bir dini vecibeyi yerine getiriyor olsak da esasında bir hayvanı kurban edeceğiz ve sağlıklı bir hayvanı kurban edip hem akrabalarımıza hem dostlarımıza hem komşularımıza hem çoluk çocuğumuza sağlıklı et yedirmemiz gerekiyor. Bunun için de şu an kurban pazarındayız. Kurban pazarının özelliği nedir? Buraya gelen hayvanların hepsi sağlık kontrolünden geçmiş. Kulak küpe numaraları olup Tarım Bakanlığı'nın kayıt sistemine kayıtlı hayvanlar bu. Dolayısıyla aşıları yapılmış herhangi bir şekilde kaçak hayvan girişi olmayan yerlerdir kurban pazarları. Dolayısıyla vatandaşlarımızın kurban pazarlarından hayvan alırken gönül rahatlığı ile almaları çok önemli. Bunu da sağlayan yine bizim meslektaşlarımız. Veteriner hekimlerimiz bu anlamda hem aşı kontrolleri hem hayvanların kimlik kartları hem kulak küpelerine dikkat edip evrakları yerinde inceleyip ona göre pazara girişe izin veriyorlar.”

“Akoluk’ta kurban pazarı güzel düzenlenmiş durumda. Hem hayvan refahı hem hayvan sağlığı de pazarcılar için iyi durumda. Burasının düzenlenmesine katkısı olan Ortahisar Belediyesi’ne bu anlamda teşekkür ediyoruz. Aynı zamanda Tarım İlçe ve Tarım İl Müdürlüğü’ndeki meslektaşlarımıza yaptıkları kontrollerden dolayı teşekkür ediyoruz.”

“Besiciler normalde hayvanlarını 15-16 ay arasında keserler. Ama kurban ve dini kural gereği 2 yaş yani 24 ayı tamamlanmış olması gerekmektedir. Yani birinci şartımız 2 yaşında olmalıdır. Hayvanın sağlıklı olması gerekiyor. Hayvana baktığınız zaman gözler canlı ve dolgun, renginde değişim olmamış, burun üzeri derinin doğal yapısı ve ıslaklığını koruyor olması, geviş getiriyor olması, derisinde dehidrasyon denilen su kaybının olmamış olması lazımdır. Deriyi çekince o deri tekrar vücuda yapışmalı. Unutmayın ki hiçbir yetiştirici hasta hayvanını pazara getiremez. Çünkü hem kendi satışı açısından olumsuz bir durum hem de diğer hayvanların sağlığını riske atar. Ancak pazarda hastalık olası bir durumdur.”

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER