Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Fındık ve Fındık Mamulleri Sektör Komitesi Başkan Yardımcısı Sebahattin Arslantürk, yaşanan ihracat artışına rağmen Türkiye’de fındık tarımının S.O.S. verdiğini belirterek alınması gereken önlemlere ilişkin çok çarpıcı açıklamalarda bulundu.
Yaklaşık 750 bin hektarlık bir alanda fındık üretimi yapılan ülkemizde son yıllarda iklim değişikliği, istilacı böceklerin verdiği zararlar, üretim maliyetlerin artması ve tarımsal uygulamalarda doğru yöntemlerin izlenememesi gibi birçok olumsuz etkenin bir araya gelmesi ile hem verim hem de kalitede büyük bir sorun yaşandığını ve bu durumun Türkiye’ye maliyetinin her geçen gün artmakta olduğunu ifade eden Arslantürk; “Türkiye’nin fındık üretiminin dekarda ortalama 90 kilograma kadar düştüğünü” belirterek, bu rakamın, fındıkta ana üretim bölgesi olarak da nitelenen Doğu Karadeniz’de yer alan Trabzon baz alındığında dekarda 50 kilograma kadar bile düştüğüne vurgu yaptı.
Böyle giderse Doğu Karadeniz’de fındık üretiminden vazgeçilecek
Dünyada fındık üretimi yapılan toplam alan 1 Milyon 100 bin hektar ve dünya geneli verim ortalaması son yılların rakamları baz alındığında dekarda 95 kilogram civarındadır. Türkiye, dünyada fındık üretimi yapılan alanların yüzde 68’i ve dünya geneli üretimin yüzde 67 sine sahip olması nedeniyle fındıkta tartışmasız şekilde hem üretim hem alan bazında 1. sırada. Buna rağmen geçmişte bu payın çok daha yüksek olduğu gerçeği de önümüzde duruyor. Alan ve üretim bazlı azalmanın devam etmesi halinde Ordu, Giresun ve Trabzon’dan oluşan Doğu Karadeniz kesiminde fındık üretiminden vazgeçilmesi çok uzak görünmüyor. Bu da bir zamanlar yüzde 80’inin üzerinde olan dünya üretimdeki payımızın yüzde 50’lere kadar düşmesi anlamına geliyor.
Üretim ve kazancın optimize edilmesi için sistematik üretim ve radikal tedbirler şart
Bu olumsuz gidişatın durdurulması ve sürdürülebilir bir sistem ile üretimin arttırılması için acilen radikal tedbirler alınması gerektiğini uzunca bir süredir dile getiriyoruz. Bunların başında da hiç şüphesiz bahçelerin miras nedeni ile bölünmesinin de etkisiyle aile bazında geçindirmeyen fındıkta toplulaştırmanın yapılması geliyor. Bunu sağlamak için de miras hukukunun acilen revize edilip doğrudan fındık üretiminden geçinecek üretici yapısı oluşturulması elzem hale geldi. Ayrıca genç nüfusun üretim alanlarında ikamet etmesi ve fındık tarımına yönelmesi için teşvikler sağlanması da alınacak önemli tedbirlerden. Dahası geliri düşen fındık üreticisinin profesyonelleşmesi sağlanmalı, fındık bahçelerinin hasattan hasata mahsulü toplamak için gidilen alanlar değil yıl boyu bakımı yapılan alanlar olması teşvik edilmeli, arazi birleştirme, kiralama ve benzeri yöntemlerle optimum ölçekte üretim ve kazanç sağlanmalıdır.