Başkan Genç: ''Yomra Elması Trabzon'un Tarımsal Değeridir''

Başkan Genç: ''Yomra Elması Trabzon'un Tarımsal Değeridir''

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, '5 bininci Yomra Elması Fidanının Toprağa Dikilmesi Etkinliği'ne katıldı. Üreterek güçlü olmanın önemine vurgu yapan Başkan Genç, “Bize devredilen bir değer varsa o değere de maddi manevi olarak da sahip çıkarız. Sahip çıkmalıyız” dedi

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Yomra Belediyesi tarafından düzenlenen ve ‘Her evin bahçesinde bir Yomra elması olsun’ sloganıyla hayata geçirilen 5 bininci Yomra Elması Fidanının Toprağa Dikilmesi Etkinliği'ne katıldı. Yomra elmasını gelecek nesillere taşımayı amaçlayan etkinlikte ayrıca Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, Yomra Kaymakamı Oğuzhan Ocak, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, İlçe Jandarma Komutanı Hasan Zeki Uzunöz, İlçe Emniyet Müdürü Tolga Ergüden, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ayhan Yıldırım, bürokrasi, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcileri ve çok sayıda davetli yer aldı. Trabzon’un çok özellikli bir şehir olduğunu yineleyen Başkan Genç, “Hakikaten Cenab-ı Allah birçok güzelliği ve özelliği bu topraklara nasip etti. Bir taraftan büyük bir kültür şehri diğer taraftan birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bir şehir. Bir taraftan tarihi geçmişi olan bir şehir diğer taraftan sanatsal bütün etkinliklerin icra edilebildiği bir şehir. Bir taraftan sporun, eğitimin ve ticaretin merkezi diğer taraftan tarım alanında da öne çıkan, tarımsal ekonomik getirisi olan bir şehir. Bugün de bu yönüyle beraber öne çıkmış ve 2020 yılında da değerli belediye başkanımız Mustafa Bey’in özel bir çalışmasıyla coğrafi işaret almış Yomra elmasının tanıtım programındayız. Ben özellikle bu işte rutin vazifesinin yanı sıra özel bir gayret gösteren, bu topraklara karşı bir yönetici olarak da sorumluluk hissederek davranan, belediye başkanı arkadaşıma teşekkür ediyorum. Biz belediye başkanıyız. Su, yol, altyapı, birçok belediyenin rutin hizmetlerini yaparız ama bize devredilen bir değer varsa o değere maddi manevi olarak da sahip çıkarız. Sahip çıkmalıyız” dedi. 

DESTEĞİMİZ DEVAM EDECEK
Başkan Genç, bu işte bilimden istifade etmenin gerekliliğine dikkat çekerek, “Şehrimizde şu anda 12 tane ürünümüz coğrafi işaret aldı. Yomra elması 10’uncu sırada. Öyle bir zamandan geçiyoruz ki artık yediğimiz içtiğimiz her şeye dikkat edeceğiz. Çünkü maalesef hem bitki hem sebze hem de meyvelerin artık DNA'larıyla oynanıyor. Onun için bizim kendi ürünümüze sahip çıkmamız şart. Artık ne kadar üretirsek o kadar güçlüyüz. Yaşadığımız coğrafyadaki sorunlarımızı hep beraber görüyoruz. Dolayısıyla üreterek güçlü olmamız lazım. Türkiye dünya elma ihracatında ya üçüncü ya da dördüncü sırada. Ekonomik girdisini de hesap edeceğiz. Dolayısıyla birçok yönüyle ele aldığımızda esasında Yomra Belediye Başkanımız öncülüğünde çok güzel bir işe imza atıldı. Allah hayırlı uğurlu eylesin. Allah tekrarlarını nasip etsin. Büyükşehir Belediyesi olarak da bu konulara sorumluluk alarak, şehrimizin özelliklerini, güzelliklerini, değerlerini bu örnekte olduğu gibi desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

KARADENİZ'DE 241 ÇEŞİT VAR
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, “Elma deyip geçmemek lazım. Yomra elması bir farklı. Literatürde dünyada 6 bin 500 çeşit elma olduğu söyleniyor. Türkiye'de 460 çeşit var. Karadeniz'de 241 çeşit. Bu 241’in belki 140’ı da Trabzon sınırları içerisinde yetişiyordur. Trabzon'umuzda yetişen başka meyvelerimiz de var. Bunların da ortaya çıkartılması, üretilmesi lazım. Coğrafya hakikaten hepimiz için kaderdir. Yomra elması bulunduğu yerdeki toprağından, suyundan, atmosferinden, havasından, ikliminden hepsinden faydalanarak bu meyve ortaya çıkıyor. Yomra elmasını nasıl yaşatabiliriz? Nasıl gelecek nesillere aktarabiliriz? Bu kültürel varlığımızı aynı zamanda nasıl bizden sonraki nesillerin de tanımasına sebep olabiliriz diye burada toplandık. Bu hakikaten çok kıymetli” diye konuştu.

ÜRÜNÜMÜZÜ YAŞATACAĞIZ
Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık, “Bugün tarihe farklı bir eser bırakmak üzere bir arada bulunuyoruz. Yomra elması ile ilgili çok ciddi çalışmalarımız oldu. 2000 yılında Yomra elmasının coğrafi işaretini Yomra Belediyesi olarak alarak Yomra elmasını yeniden hayata kazandırma çalışmalarımıza başlamış bulunduk. Bugüne kadar 4 bin adet sitemizi Yomra elması ile buluşturduk. Yomra Belediyesi olarak bin metrekarelik kendi tapulu mülkiyetimizi elma bahçesi yaptık. Bu fideler büyüdüğü zaman, tarihe kalıcı bir bahçe olarak da bulundurmuş olduk. Yomra elması Yomra'nın ismini almış olduğu bir ürün olması özelliğine sahip bilimsel olarak çok uzun süre dayanıklılığı olan, aylarca saklanabilen bir elma türü. O yüzden inşallah bu elmamızı yaşatacağız. Yomra'da yetişen bütün armut türlerinin de tespitini yaptık hocalarımızla birlikte. Ve bu yapmış olduğumuz tespitler neticesinde yirmi tane çeşidin de aşılanarak çoğaltılmasını ve vatandaşımıza dağıtılmasının çalışmasını yaptık. Bugün 750 tane de çeşitli türlere sahip armut fidanlarını da vatandaşlarımıza inşallah dağıtmış olacağız. 5 yıl sonra 10 bininci elma fidesini de tekrar vatandaşlarımızla buluşturmuş olacağız. Bu uzun soluklu bir çalışma” dedi. Konuşmaların ardından 5 bininci fidan toprakla buluşturulurken vatandaşlara Yomra elması fidesi dağıtıldı.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER