7. Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi Üniversitemizde Düzenlendi

7. Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi Üniversitemizde Düzenlendi

7. Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi Üniversitemizde Düzenlendi

Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi, İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, Kırıkkale Üniversitesi, Yozgat Bozok Üniversitesi ve Adli Bilimciler Derneği iş birliğinde gerçekleştirilen 7. Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi, Üniversitemiz ev sahipliğinde, Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde düzenlendi.
Sağlık ve Adli Tıp alanında birçok kurumdan temsilci ve alanında uzman yerli ve yabancı akademisyenlerin katılımıyla düzenlenen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, paydaş üniversiteler ve kurumların temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve basın mensupları iştirak etti. 8-10 Mayıs 2023 tarihleri arasında, üç salonda, fiziki ve online olarak eşzamanlı yürütülen kongre, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.
Program, açılış konuşmaları ile devam etti. İlk sözü alan Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahittin KAHVECİ’nin konuşmasında “Adli Hemşirelik alanının gelişimine katkıda bulunmak ve bu alandaki güncel gelişmeler ile ilgili deneyimleri paylaşmak, farklı disiplinler ile Adli Bilimler alanında çalışan akademisyenler arasındaki iş birliğini artırarak ülkemizdeki ve uluslararası alandaki bilim insanlarını bir araya getirmek amacıyla düzenlediğimiz bu kongreye ev sahipliği yapıyoruz. Umarım kongre hem bilimsel hem de sosyal anlamda, herkesin beklentisini karşılayacak şekilde sonuçlanır.” sözlerine yer vermesinin ardından Yozgat Bozok Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Adli Bilimciler Derneği Adli Hemşirelik Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Sevinç POLAT konuşmasında “Kongrenin hazırlanmasında ilk günden bu yana emeği geçen Sayın Rektörümüz, Dekanımız ve ekibine, Trabzon’dan katkı sağlayan tüm Belediye Başkanlarımıza ve resmi kurumlara çok teşekkür ediyorum. Hemşirelik mesleğinin olmazsa olmazı, çok önemli bir kısmını oluşturuyor Adli Bilimler. Günümüzde suç oranlarının farklılaşması nedeniyle ciddi oranda bir artış söz konusu. Bu oranda, mağdur sayısı da artmakta ne yazık ki. O nedenle suçlunun bir ana önce yakalanması, adaletin sağlanması ve mağdurun haklarının korunması, son derece önem arz ediyor. Bizler de bilim insanı olarak bu alanda önemli bir yer ediniyoruz. Uluslararası arenada yaptığımız görüşmeler sonucunda, bizim ülkemizde de Hemşirelik Yönetmeliği içerisinde ivedilikle Adli Hemşire görev tanımının yapılması ve bu personelin, multidisipliner ekibe dâhil edilerek bir an önce gerekli görevini yerine getirmesinin sağlanması gerekmektedir.” dedi.
Açılış konuşmaları, sözü alan Kırıkkale Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Adli Bilimciler Derneği Adli Hemşirelik Komisyonu Başkanı Yurdagül ERDEN ile devam etti. Konuşmasında “Adli Hemşirelik alanının, ilk olarak ABD’de şiddet mağduru kadınlar ile çalışan hemşirelerin, 1992’de Uluslararası Adli Hemşireler Birliği’ni kurması ve Amerika Hemşireler Birliği’nin 1995’te Adli Hemşireliği, özel bir dal olarak kabul etmesi ile başlayan 30 yıllık bir geçmişi bulunmaktadır. Bugün, dünyada Adli Hemşirelik alanının yeri ve önemi, görev alanı ve standartları giderek gelişmektedir. Ülkemizde de ABD’deki gelişmeler ile birlikte bu alandaki ilk çalışma 1997’de yapılmış, 2004 yılında da ilk anabilim dalı kurulmuştur.” sözlerine yer verilmesinin ardından Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI “Adli Bilimler alanındaki en son gelişmeleri, disiplinlerarası iş birliği yaklaşımıyla ele almayı hedefleyen 7. Uluslararası Adli Hemşirelik Kongresi’nin, öncelikli olarak bilimsel ve sosyal anlamda, tüm katılımcılara ve alana ilgi duyan herkese katkı sağlamasını dilerim. Adli Hemşirelik, Adli Bilimler için özel bir alan. Bu uzmanlık alanında; Adli Tıp, Hukuk, Kriminoloji ve birçok dal, eşit ağırlıkta yer almakta olup birbirleriyle birçok noktada kesişmektedir. Adli Hemşirelik, Hemşirelik alanının yasal prosedürlerinin uygulandığı alan olup iki alandaki eğitim süreci birleştirilerek bilimsel alanda; yaralı ya da ölü mağdurların muayenesine, sözlü şiddet, kriminal aktivite ve travmatik kaza faillerinin rehabilitasyonuna uygulanmasıdır. Sağlık Hizmetleri, bir ekip çalışmasıdır. Doktordan hemşireye, hasta bakıcıdan hastanede çalışan idari personele kadar herkes, bu ekibin bir parçasıdır. Günümüze kadar klinik branşlarda görülen bu ekip çalışmasının, Adli Tıp alanında da olması gerektiği düşünülmektedir.” dedi. 
Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah ÇUVALCI, konuşmasını bitirdikten sonra Komite Eşbaşkanları adına hazırlanan Teşekkür Belgesi’ni kendilerine takdim etti ve ardından hatıra fotoğrafı çektirildi.

Arif Arslan

Yorum yapabilmek için üye girişi yapmanız gerekmektedir.

Üye değilseniz hemen üye olun veya giriş yapın.

SIRADAKİ HABER