Trabzon’da 39’uncu Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlendi; 2026 Yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödüllerini aldı, Ahilik Pilavı dağıtıldı.
14 – 20 Eylül tarihleri arasında kutlanacak olan 39’uncu Ahilik Haftası etkinlikleri, Trabzon Uzunsokak’ta Mehter Takımı eşliğinde yapılan Kortej Yürüyüşü ile başladı. 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı’nda gerçekleştirilen törenlere Trabzon Valisi Tahir Şahin, Trabzon Milletvekilleri Yılmaz Büyükaydın ve Sibel Suiçmez, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ortahisar Belediye Başkan Yardımcıları Celal Akaç ve Ernul Arslan, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Erkut Çelebi, İl Müftüsü İsmail Çiçek, Defterdar Ramazan Yaşar, Ticaret İl Müdür Vekili Hakan Bayrak, il müdürleri, TESOB Yönetim Kurulu Üyeleri, esnaf ve sanatkar odası başkanları ile esnaf ve vatandaşlar katıldı.
KARA: AHİLİK TEŞKİLATININ EN ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ TRABZON
Atatürk Anıtı’na çelenk sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törenin açılış konuşmasını yapan TESOB Başkanı Metin Kara, “Tarih alanına çıkışlarından bugüne dek varlıklarını sürdüren en köklü uluslardan olan Türkler; bilim, edebiyat, sanat, ekonomi, sosyal ve askeri alanlarda örnek eserler bırakmışlardır. Anadolu topraklarında Türk kültürünün yoğurup şekillendirdiği kimi gelenekler, birçok alanda, bugünün ve yarının iş ve sosyal ilişkilerine de ışık tutabilecek düzeydedir. Ahi, kardeş, arkadaş, yaren, dost, yiğit anlamına gelmektedir. Ahilik hem sosyal hem de kültürel yapılara ait bir terim olarak; birbirini seven, birbirine saygı duyan, yardım eden, fakiri gözeten, yoksulu barındıran, işi kutsal, çalışmayı ibadet sayan, din ve ahlak kurallarına sıkı sıkıya bağlı esnaf ve sanatkârların iş teşkilatı manasını taşır. Ahlakla sanatın, konukseverliğin ve yardım severliğin uyumlu bir birleşimi olarak bu birlik bugünkü Esnaf ve Sanatkârlar teşkilatının temelini oluşturur. Anadolu’da temelleri atılan Ahilik; birçok etnik kökenden oluşan ve birbiri ile kavga halinde olan topluluğa adeta kılavuz olmuştur” dedi. Ahilik Teşkilatı’nın Anadolu’daki önemli merkezlerinden birinin de Trabzon olduğunu vurgulayan Başkan Kara, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Trabzon’daki Ahi Evran Veli asıl adı Hasan Ebul Hakayık olduğu bilinen Kırşehir’deki Ahi Evran’ın kardeşidir. Ahi Evran Dede, Trabzon’a Hıristiyan Krallığı döneminde Padişah Orhan Gazi tarafından İslamı yaymak için gelmiş olan Ahi tarikatının gönüllü İslam tebliğcisidir. Trabzon’daki Ahi Evran Dede aynı tarihlerde Boztepe’de bir zaviye kurmuştur. Orta Asya’dan Trabzon’a gelen Türklerin bölgeye yerleşmesine, meslek sahibi Türklerin yüksek kalite ve standartta mal ve hizmet üreterek gayri Müslüm esnaflarla rekabet etmesine ve bölge halkının Türk İslam Kültürünü tanımasına öncülük etmiştir. İpekyolu’nun Karadeniz’e açılan kapısı konumundaki Trabzon, tarih boyunca en önemli ticaret merkezlerinden biri olmuştur. Yüzlerce yıl Trabzon’da Ahilik prensiplerine uyulmuş, devletin verdiği narhların dışına çıkılmamış ve her alandaki üretim standartlara uygun olarak yapılmıştır. Öyle ki Trabzon Valisi Hazinedarzade Osman Paşa, Çarşı Camisini Trabzon esnafının bu dürüstlüğünü mükâfatlandırmak için inşa ettirmiştir. Trabzon’da ticari hayatın eskiden ne kadar zengin ve çeşitli olduğunu bugün hala kullanılan semt, çarşı ve sokak isimlerinden de anlamak mümkündür. Bakırcılar, Kazancılar, Semerciler, Kuyumcular, Kunduracılar, Sandıkçılar, Sipahiler, Mumhane, Tabakhane, Çömlekçi ve benzeri mahalleler, tarih boyunca şehirdeki esnaf ve sanatkarların da dağıldığı bölgeleri de bizlere anlatmaktadır.”
“TRABZON ESNAFI 10 YILDA 9 BÜYÜK ÖDÜL ALDI”
TESOB Başkanı Metin Kara, “Her yıl Kırşehir Ahi Evran Külliyesi’nde Ahilik Haftası kutlama törenlerinde Türkiye’nin Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödül almaktadır. Dünyanın en eski şehirlerinden ve ticaret merkezlerinden biri olan Trabzon, hepinizin bildiği gibi son 10 yılda Türkiye çapında 9 büyük ödül kazanarak bir Ahi Şehri, esnaf ve sanatkâr şehri olduğunu kanıtlamıştır” diye konuştu.
GENÇ: AHİLİK ANLAYIŞININ EN GÜZEL ÖRNEĞİ TRABZON ESNAFI
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, Ahilik kültürünün kardeşlik, dayanışma ve ahlak üzerine inşa edilen köklü bir değer olduğuna vurgu yaparak, “Ahilik Teşkilatı, milletimizin temelini oluşturan, devletimizin birliği ve beraberliği açısından da büyük önem taşıyan köklü bir teşkilatımızdır. Allah birliğimizi ve beraberliğimizi bozmasın. Bu örnek teşkilatın yaşatılması ve gelecek nesillere aktarılması, bugün esnaflık yapan kardeşlerimizin olduğu kadar, yönetici olarak bizlerin de önemli sorumlulukları arasındadır. Bizler de bugüne kadar Trabzon’umuzda esnafımızın daha iyi şartlarda ticaret yapabilmesi, daha bereketli bir şekilde hayatını sürdürebilmesi ve standartlarının yükseltilmesi adına bütün gücümüzle ve gayretimizle çalışıyoruz. Bu vesileyle Ahilik Teşkilatımızı bir kez daha kutluyorum. Bugüne kadar Cumhurbaşkanımızın takdirleriyle ödüle layık görülen birçok esnafımız oldu. İnşallah bundan sonra da olmaya devam edecektir. Bu vesileyle esnafımızla da gurur duyduğumu ifade etmek istiyorum” dedi.
KARDEŞLİK VE DAYANIŞMA ANLAYIŞI
Başkan Genç, Trabzon esnafının Ahilik kültürünü ve dayanışma anlayışını en güzel şekilde yaşattığını belirterek, şunları söyledi: “Hakikaten Trabzon esnafı, Ahilik kültürünün ve anlayışının en güzel örneklerini yaşatan bir esnaf topluluğudur. Bunu bir örnekle tamamlamak istiyorum. Fatih Sultan Mehmet, tebdil-i kıyafetle İstanbul’da gezerken esnaflardan birinin dükkanına girer ve iki ihtiyacı için alışveriş yapmak ister. Esnaf, Sultan Fatih’in ilk talebini karşılar ancak ikinci talebini karşılamaz. Fatih Sultan Mehmet, 'Ben şunu da istedim, onu neden vermiyorsunuz?' diye sorunca esnaf şöyle cevap verir: 'Efendim, ben bugün siftahımı yaptım. Yanımda henüz siftah yapmamış bir esnaf kardeşimiz var. İkinci ihtiyacınızı da ondan karşılayın.' Sultan Fatih daha sonra çarşıyı dolaşır ve aynı anlayışla karşılaşır. İşte Ahilik kültürü, işte kardeşlik ve dayanışma anlayışı budur. Böyle sağlam temeller üzerinde yürüyen bir medeniyetin mensuplarıyız. Bunlar belki küçük gibi görünen örneklerdir ancak aslında bu milletin en önemli dayanışma değerlerini yansıtmaktadır. Bu nedenle değerlerimizi hem yaşayacağız hem yaşatacağız hem de geleceğe bir miras ve sorumluluk bilinciyle devredeceğiz. Bu vesileyle bütün esnafımızı, aynı anlayışa ve değerlere sahip oldukları için tebrik ediyor, kutluyorum. Allah hepsinden razı olsun. Teşkilatımızın bu güzel gününün de hayırlı olmasını, hayırlar getirmesini diliyorum.”
SUİÇMEZ: AHİLİK ALIN TERİNİN VE DÜRÜSTLÜĞÜN ADIDIR
Yeni Parti Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez de törende yaptığı konuşmada, “Ahilik, yalnızca bir esnaf geleneği değil; yüzyıllardır Anadolu'nun toplumsal hayatına yön veren güçlü bir değerler bütünüdür. Dürüstlüğün, alın terinin, dayanışmanın, paylaşmanın ve emeğin, emeğe saygının adıdır. Trabzon'umuz da köklü ticaret kültürü, çarşıları ve kuşaktan kuşağa aktarılan esnaflık geleneğiyle bu anlayışın en güzel yaşatıldığı şehirlerden biridir. Şehrimizin hafızasını ve kültürünü ayakta tutan esnaf ve sanatkarlarımız, aynı zamanda ekonominin de temel direklerinden biridir. Bugün zor ekonomik koşullar altında işletmesini açık tutan, istihdama ve üretime önem veren, ayakta kalmaya çalışan tüm esnaf ve sanatkarlarımızı bir kez daha şükranla anıyorum. Başta Trabzonlu esnaf ve sanatkarlarımız olmak üzere bütün ahilerimizin Ahilik Haftalarını kutluyorum. Ahilik kültürünü yaşatan tüm esnaf ve sanatkarlarımıza tekrar emekleri için teşekkür ediyorum” ifadesini kullandı.
BÜYÜKAYDIN: TRABZON’UN HER KÖŞESİNDE KIYMETLİ SANATKARLAR VAR
AK Parti Trabzon Milletvekili Yılmaz Büyükaydın, kendisinin de bir esnaf çocuğu olduğunu hatırlatarak, “Anadolu'dan gelen kültürümüzü geçmişten bugüne, bugünden geleceğe, gençlerimize bizim iyi bir şekilde ifade edip bırakmamız için bu günleri hatırlatmak önemli. Tabii Ahilik kardeşlik, dürüstlük, beraberlik, paylaşım demek. Geçmişteki büyüklerimizden biz hep bunları görmüştük. Esnaflarımızın Trabzon'da birlikte hareket ettiği, dayanışmalarını birlikte yaptığı çok güzel o günleri bugün bir kez daha hatırlamaktan mutluluk duyuyorum. Trabzon ticaret şehri. Şehrimizin her alanında, her köşesinde, birçok mahallesinde kıymetli sanatkârlar yetiştirildi ve bu sanatkârların da bir sonraki nesillere yetiştirdiği çıraklarla bu günlere geldik. Allah'a hamdolsun, onlar bizlerin önünü açtı. Biz de bundan sonraki nesillerin önünü açmak için doğru düzgün bir şekilde onlara yol gösterici kişiler olarak bugün hep birlikte beraberiz” dedi. Büyükaydın sözlerini şöyle sürdürdü:
“Rahmetli babam da çok söylerdi; üretmek çok kıymetli. Ürettiğin şeyi kaliteli üretmek, insanlara sunduğunuz bir ürünü o insanın alıp kullandığı zaman beğenisini kazanmak o şehrin geleceğine en büyük hizmettir. Aynı zamanda şunu da söylerdi büyüklerimiz: Ticarette itibar parayla satın alınmaz. Paran olur ama itibarın olmaz, hiçbir işe yaramaz. Ticarette itibar kazanmak için önce ürettiğin ürünün kalitesi, esnafa dayanışma, ahlak ve birbirimize olan saygı, sevgi bunların temelinde yatan işlerdi. Bu vesileyle de biz hep bunları öğrendik. Trabzon şehri de bu şekilde yetişmiş ve bu şekilde sanatçılar ve sanatkârlar çıkarmış önemli ticaret şehirlerinden birisi her zaman oldu, olmaya da devam edecek.”
ŞAHİN: BU ŞEHRİN DOKUSU VE TEMELLERİ AHLAKLA ÖRÜLMÜŞ
Trabzon valisi Tahir Şahin de törende yaptığı konuşmada, Trabzon’un çok eski bir ticaret ve Ahilik kenti olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:
“1800'lü yıllarda uluslararası 16 şirketin olduğu, yaklaşık 20'ye yakın başkonsolosluğun olduğu, kadimden bugüne ticaretin merkez olan bir şehirden bahsediyoruz. Bugüne geldiğimizde; 144 bin çocuğun okullarına huzurlu bir şekilde, koşarak gittiği, hiçbir güvenlik sorununun olmadığı, komşusu açken hiç kimsenin yatağına tok girmediği bir şehir. Bunun sebebinin ne olduğunu vali olarak kendimize sorduğumuzda; kadimden gelen bu ticaret geleneğinin, uluslararası birçok alanda, birçok âlimin tartışmasının konu başlığı yaptığı ahlakla açıklayabiliriz. Bu şehrin temelleri, dokusu ahlakla örülmüş. Bu ahlakla örülen zemini ve temeli de siz kıymetli esnaflarımız oluşturuyor. İyi ki siz bu kadar güzel bir ahlakla örülmüş esnaflık geleneğini bu kadar bugüne getirdiniz, bizlerin işlerini kolaylaştırdınız. Güvenlik açısından, tüm alanlarda şehrimiz huzurlu bir şehir. 1,5 milyona yakın turist ağırlayan bu şehirde Rabbime şükrediyoruz, çok büyük sorunları olmayan bir şehiriz. 50 bin üniversite öğrencimize ev sahipliği yapıyoruz; çok büyük sorunları olmayan bir şehiriz. Bunun temeline gittiğinizde siz esnaflarımız yatıyor. Bize bu geleneği yaşattığınız için, bugüne kadar getirdiğiniz için, şehre sunduğunuz tüm katma değerlerden dolayı hepinize teşekkür ediyor, şükranlarımı sunuyorum.”
YILIN AHİSİ, KALFASI VE ÇIRAĞINA ÖDÜLLERİ VERİLDİ
Törende daha sonra 2026 yılının Ahisi yorgan ustası Şağbet Yavuz’a plaketi ve belgesi Trabzon Valisi Tahir Şahin, Yılın Kalfası Alçı Vitray İşlemecisi Mustafa Saraç’a plaketi ve belgesi Trabzon milletvekilleri Yılmaz Büyükaydın ve Sibel Suiçmez, Yılın Çırağı aşçı Aslı Sıla Uyan’a ise plaketi ve belgesi Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç tarafından verildi,
ŞET KUŞATMA TÖRENİ CANLANDIRILDI, AHİLİK PİLAVI İKRAM EDİLDİ
39’uncu Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında Ahilik’te büyük önem taşıyan ve kalfalıktan ustalığa geçişin canlandırıldığı Şet Kuşatma töreni temsili olarak sahneye koyuldu. Törenin son bölümünde geleneksel Ahilik Pilavı dağıtımı yapıldı.
VALİ ŞAHİN’E ZİYARET
Tören öncesinde TESOB Başkanı Metin Kara, 2026 yılının Ahisi yorgan ustası Şağbet Yavuz, Yılın Kalfası Alçı Vitray İşlemecisi Mustafa Saraç ve Yılın Çırağı aşçı Aslı Sıla Uyan ile Trabzon Valisi Tahir Şahin’i makamında ziyaret etti. Vali Şahin ödül alan esnafları kutladı ve meslek hayatlarındaki başarılarının devamını diledi.
Trabzon’da 2026 Yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödüllerini aldı
Trabzon’da 2026 Yılının Ahisi, Kalfası ve Çırağı ödüllerini aldı
Trabzon ve Trabzonspor Haberleri Trabzon ve Trabzonspor Haberleri
GÜNDEM
Paylaş:
Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!