Trabzon ve Trabzonspor Haberleri

Çebi uyarılarımıza kulak asmadılar?

GÜNDEM

“Sel ve Su Baskınları” Depremden Sonra En Büyük Sorunumuz Oldu.

Son yıllarda yaşanan Küresel Isınmanın da etkisiyle sel ve su baskınları depremden sonra çağımızın en büyük sorunu oldu.
Ekosistemi tahrip eden uygulamalar da söz konusu sorunu yaşamı tehdit edecek boyutlara ulaştırdı.
Bu güne kadar olduğu gibi kalıcı ve radikal tedbirleri içermeyen sıradanlaşmış aktivitelerle sorunun çözümü de asla mümkün değildir.
Tıpkı depremle mücadelenin ‘kentsel dönüşüm projesi’ gibi sel ve su baskınlarıyla mücadelenin de tek ve kalıcı çözümü ‘Kırsal Dönüşüm Projesi’dir. 
Sel ve su baskını felaketine maruz kalmış havzaların başta orman varlığı olmak üzere tahrip edilmiş tüm doğal değerlerinin tekrar havzaya kazandırılması amacıyla yapılan çalışmaların karşılığıdır, “Kırsal Dönüşüm Projesi”.
Söz konusu proje kapsamında başta orman yasası olmak üzere bir çok yasada radikal değişiklikler yapılmalıdır.
Orman yasasıyla devlet adına gasp edilmiş bütün tapulu araziler ön koşulsuz, tapusuz sahipli araziler de orman yetiştirme koşuluyla sahiplerine derhal iade edilmelidir.
Ormandan kazanılmış tarım arazilerinin tamamı mülkiyetine bakılmaksızın vatandaş adına tesis edilecek ağaçlandırma projeleriyle hızla ormanlaştırılmalıdır. 
Rantı olmadığından dolayı cazibesi de olmayan ‘Kırsal Dönüşüm Projesinin’ göz ardı edilmemesi yaşam adına çok önemlidir.
Aksi halde, bu güne kadar yaşanmış felaketlerden çok daha büyük toplu ölümlere ve topoğrafik değişimlere yol açabilecek ‘kitlesel toprak kaymaları’ ile tsunamiye benzer ‘büyük su baskınlarını’ sık sık yaşamamız kaçınılmaz olabilecektir.
Bugüne kadar olduğu gibi su taşkınlarına karşı sadece suyun taştığı yerde önlem almak taşkınları önleyemez.
Su taşkınlarını önlemenin olmazsa olmazı; taşkınlara neden olabilecek yağmur sularının toprağa düştüğü yerde gerekli önlemleri almaktır.
Yani, su havzalarının ekosistemini korumak,bozulan ekosistemleri de hızla rehabilite etmektir.

Faruk ÇEBİ
Orman Yük. Mühendisi 
Kürem-Der (Küresel Isınmayla Mücadele Derneği) Genel Başkanı

Yorum yapabilmek için lütfen sitemizden üye girişi yapınız!
Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.